Vind jij chocolade ook zo lekker?

Bijna iedereen vindt chocolade lekker. Lekker als snoepje bij de thee, maar ook lekker in een taart of cake. Chocolade is dan ook verkrijgbaar in veel verschillende soorten. Denk aan een chocolade reep, chocolade koekjes, chocolade taart en zelfs chocoladesaus. Met chocolade in je leven is alles goed, niet dan?

Waarom genieten we zo van chocolade

Chocolade is één van de meest gegeten tussendoortjes in de wereld. De kans is dan ook groot dat jij net als vele anderen, chocolade ook zo lekker vindt. Maar hoe komt dat eigenlijk? Volgens de wetenschap zijn hier verschillende redenen voor en één daarvan is suiker. Doordat we van jongs af aan een grote voorkeur hebben voor zoet, voelen we ook de behoefte dit te eten. Chocolade bevat over het algemeen erg veel suiker en dat maakt het dan ook zo lekker. Daarnaast bevat chocolade een stofje wat je blij maakt. Dit stofje komt vrij bij het eten ervan. Het maakt je blij en je voelt je fijn.

Chocolade en zijn calorieën

Chocolade is een caloriebom. Wanneer jij een lekkere reep melkchocolade hebt, bestaat deze voor ongeveer 35% uit vet, 50% uit suiker en 6% uit eiwitten. Je kunt je voorstellen dat dit niet zo gezond is. Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Uit de cacaobonen worden twee delen geperst:cacaoboter en cacaopoeder. De cacaoboter is ontzettend vet. Hoe minder cacaoboter, hoe minder vet de chocolade. Een reep pure chocolade bevat minstens 35% cacaopoeder en 18 % cacaoboter. Deze is minder calorierijk dan een reep melkchocolade van ten minste 25% cacao en 25% cacaoboter. Dan heb je ook nog witte chocolade. Dit is eigenlijk geen chocolade, want deze reep bevat geen cacaopoeder. Wel wordt er minstens 20% cacaoboter gebruikt en worden er daarnaast nog suiker, melk en smaakstoffen toegevoegd.   

Gezonde chocolade

Steeds vaker hoor je de term gezonde chocolade voorbijkomen. Deze chocolade is gemaakt van cacao met een hoog percentage aan antioxidanten. Bij een gehalte van 85% cacao of meer, kun je spreken van gezonde chocolade. Deze chocolade wordt gemaakt van rauwe cacaopoeder. Door het cacaopoeder niet te bewerken, blijven vitamines en mineralen aanwezig. Deze gezonde voedingsstoffen kunnen een heilzame werking op je lichaam hebben. Wanneer je zin hebt in chocolade kun je ook beter hier enkele blokjes van nemen dan een stuk calorierijke melkchocolade. Let wel op: ook voor gezonde chocolade geldt dat teveel zeker niet goed is! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *