Kip en heerlijk ander vlees uit de oven

kip uit de oven

Veel mensen bakken vlees in een pan. Echter als vlees in de oven gebakken wordt kan het rustiger garen. Met bijvoorbeeld een varkenshaasje kan je zo goed de binnenkant roze laten, wat heerlijk mals smaakt. Een kipfilet uit een pan gaart vaak ook te hard en wordt dan erg droog. Als een kipfilet in de oven bereid wordt gaart deze rustiger en blijft dan ook sappiger om te eten. Ook hele kippen of kippenpoten of dijen zijn erg lekker uit de oven.

kip uit de oven

Waar moet je op letten bij het bereiden van kip uit de oven?

Je kan de kip in een ovenschaal leggen. Let bij het bereiden op de gaar tijd van de kip. Kip moet natuurlijk altijd helemaal gaar zijn. Kip kan niet net als bij bijvoorbeeld een biefstuk of varkenshaas nog roze van binnen blijven.

Een kipfiletje kan op 200 graden in de oven. Hoe lang hij er in moet is afhankelijk van de grootte. Een gemiddelde kipfilet moet ongeveer 30 tot 40 minuten in de oven. Omdat kipfilets verschillende groottes kunnen hebben, kan je het beste na 20 minuten elke 10 minuten even kijken of je kip al goed gaar is. Om te bepalen of je kip goed gaar is, kan je er op drukken en kijken hoe ver deze inveert. Een betrouwbaar hulpmiddel om de gaarheid van de kip te bepalen is een vleesthermometer. Kipfilet is ongeveer gaar bij een kerntemperatuur van 70 graden.

Een hele kip uit de oven kan ook bereidt worden. Deze moet wel langer garen omdat deze vele malen groter is als een filetje. Een hele kip kan je het beste op een wat lagere temperatuur garen, van rond de 175 graden. De kip moet rond de 50 minuten in de oven. Na de eerste 20 minuten is het handig de kip te draaien in de braadslede of ovenschaal. Hierna moet de kip nog 30 tot 40 minuten doorgaren. Het is handig de kip af en toe te bedruipen met het kookvocht om uitdroging te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *