Hoe bereid ik mijn walnoten?

De walnoot is een veelzijdige noot die op veel verschillende manieren bereid kan worden. Door de noot op verschillende manieren te bereiden kunnen de noten in allerlei gerechten gebruikt worden. Van een simpele salade maak je met de toevoeging van de walnoot al snel een spannend gerecht. 

De rauwe walnoot

De meest bekende en daarnaast ook de makkelijkste manier van bereiding. Zo kunnen de walnoten gekraakt worden om tot de vrucht van de walnoot te komen. Het kraken van de walnoot kost wat tijd, maar is voor de rest ontzettend eenvoudig. De schaal van de walnoot kan op de volgende manieren gekraakt worden: 

  • Notenkraker: de walnoot is het eenvoudigst te kraken met een notenkraker. Je legt de walnoot centraal in de notenkraker. Vervolgens knijp je de handvatten van de kraker voorzichtig naar elkaar toe. Wanneer de notenkraker subtiel wordt gebruikt is het zelfs mogelijk om de walnoot heel te laten blijven. 
  • Mesje: Door de punt van een mes in de naden van de walnoot te steken kan de schaal van de walnoot opengebroken worden. Wanneer de punt van het mesje in de gleuf van de walnoot wordt gestoken kan het bij een lichte draai een opening creëren in de schaal van de walnoot. Door het mesje te blijven draaien zal de walnoot vanzelf open gaan. 

De gekarameliseerde walnoot 

Gekarameliseerde walnoten is bij het grote publiek misschien niet heel bekend, maar in mijn  ogen is dit de lekkerste bereide walnoot. Het karameliseren van de walnoten is erg eenvoudig en hoeft helemaal niet lang te duren. De walnoten dienen kort geroosterd te worden in een pan of over (later meer hierover). Vervolgens ga je suiker karameliseren in een pan. Verhit de pan en warm de suiker op totdat de suiker een karamelachtige kleur krijgt. Wanneer de suiker gekarameliseerd is kunnen de walnoten toegevoegd worden. Als alle walnoten goed bedekt zijn met een laagje karamel kan je ze laten afkoelen op een bord met keukenpapier. Deze walnoten zijn erg lekker door een dessert, maar ook los zijn ze erg smakelijk. 

De geroosterde walnoot 

Vaak lees je dat er in gerechten geroosterde walnoten moeten, maar hoe doe je dit nou eigenlijk? Er zijn twee mogelijkheden om walnoten te roosteren, namelijk in de oven of in de pan: 

  • Pan: maak gebruik van een grote pan met een dikke bodem. Verwarm vervolgens  de walnoten enkele minuten in de pan. 
  • Oven: verwarm de oven voor op 170 graden. Plaats de walnoten in een ovenschaal of bakplaat en laat ze ongeveer 8 à 9 minuten roosteren. Let hierbij wel goed op dat ze niet aanbranden, dit kan je zien aan de kleur van het velletje van de walnoot. 

Wil jij heerlijke walnoten kopen van de beste kwaliteit? Bezoek dan eens de webshop van Topnoten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *