SJ Kitchen

Donuts

Een keer zelf donuts maken stond al zo lang op mijn ‘to-bak-lijstje’ en nu is het er eindelijk een keer van gekomen. De frituurpan was schoon, ik heb vakantie en ik had een extra stel handen beschikbaar voor het maken van foto’s, een ideale combinatie dus. We hebben er geen spijt van gekregen, want het recept voor deze donuts is erg goed. Ik gebruik het recept van Laura Vitale, een hele bekende YouTube-chef en ik ben groot fan van haar. Kleine noot vooraf, van het begin heb ik niet veel foto’s omdat we waren vergeten de camera er bij te pakken. Benieuwd naar het recept en de foto’s? Klik dan verder! photo IMG_0392_zpsf6fc202d.jpgWat heb je nodig?
Een frituurpan of een grote gietijzeren pan en een thermometer
Grote bakplaat/snijplank
Keukenmachine met deeghaak, of je eigen handen
Grote kom

Ingrediënten:
Donuts:
625g bloem
2 zakjes gist
75g suiker
350ml volle melk (ong. 50°C warm)
50g boter gesmolten
50g shortening gesmolten (o.a. verkrijgbaar bij baksectie van Welkoop)
2 eieren
Snuf zout
Extra suiker om de donuts in te dopen photo IMG_0393_zpse4eb402d.jpgBereidingswijze:
1. Doe de warme melk in een kom en doe er een theelepel van de suiker bij. Voeg de gist toe. Laat dit vijf minuten staan, zodat er een schuimlaagje op de melk komt te drijven en je de typische gist geur krijgt.
2. Doe de gesmolten boter en shortening, eieren, suiker, zout in de kom van je keukenmachine en roer even snel door. Voeg het melk/gist mengsel toe en roer nog een keer door. photo IMG_0304_zps2cdfbafa.jpg3. Voeg de helft van de bloem toe, roer even door en doe dan de rest erbij en meng dit tot een mooi deeg met de keukenmachine (gebruik een deeghaak). Heb je geen keukenmachine, dan kan dit natuurlijk allemaal met de hand. Meng in beide gevallen net zolang tot het een zacht deeg is (met de keukenmachine zo’n 5 minuten) en je er makkelijk een bal van kan maken (die nog wel iets plakkerig is). photo IMG_0311_zpsb0dec142.jpg photo IMG_0314_zps3362a8ab.jpg4. Maak er een bal van en doe deze deegbal in een kom die is ingevet met wat olie. Doe daar wat plasticfolie overheen en zet dit op een warme plek en laat het rijzen tot de massa verdubbelt is. photo IMG_0320_zps395a3415.jpg5. Bestrooi je werkblad met bloem. Stort je deeg op het werkblad en rol het deeg uit tot het ongeveer 1,5cm dik is. Steek er dan met ronde koekvormen cirkels uit en steek daar weer een klein gaat je uit. photo IMG_0321_zps070516e0.jpg photo IMG_0324_zpsd88a868c.jpg6. Leg bakpapier op een bakplaat, bestrooi deze met bloem en leg de ‘donuts’ op de bakplaat. Bedek deze met een theedoek en laat weer rijzen tot ze weer verdubbelt zijn. Leg ze niet te dicht bij elkaar, omdat ze dus nog moeten rijzen. photo IMG_0326_zps95791b54.jpg7. Verwarm het frituurvet tot 180°C. Leg een bordje klaar met suiker (en evt. wat kaneel als je dat lekker vindt)
8. Schep de ‘donuts’ in het vet (ik heb dat met een houten spatel gedaan en ze gedraaid met een tang). Bak ze een paar minuten tot kant die in het vet ligt goudbruin is, draai ze om en bak die kant ook tot deze goudbruin is. Haal de donuts uit het vet en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Loop hier niet bij weg, dit gaat snel! photo IMG_0336_zps747f5fad.jpg photo IMG_0343_zps8ba104ca.jpg photo IMG_0349_zps28e2e8a0.jpg9. Haal daarna de donuts door de suiker, zodat ze een mooi laagje krijgen en klaar is kees! Superverse donuts, vers van de pers! photo IMG_0377_zpsbb1d5c84.jpg10. Je kan er ook voor kiezen om ze een glazuurlaagje te geven. Weeg 70g poedersuiker af, doe daar 2tl melk bij, roer tot je een gladde massa krijgt (liever eerst te weinig melk, dan te veel), geef het geheel eventueel nog een kleurtje met wat kleurstof. Laat de donuts wat afkoelen en besmeer ze met het glazuur. Doe er nog wat sprinkels over en je hebt hele feestelijke donuts! photo IMG_0369_zps57b8d202.jpg photo IMG_0387_zps09e9369b.jpg photo IMG_0399_zpsbb365d9c.jpgWat was dit ontzettend leuk om te maken! Ik werk eigenlijk nooit met gist, maar ik vond het heel erg leuk om dit proces mee te maken en ik was heel erg blij dat het ook nog allemaal lukte. Bovendien is het resultaat erg lekker, ik koop in ieder geval nooit meer donuts uit de supermarkt. Succes en eet smakelijk!

One Thought on “Donuts

  1. Anke Miedema on april 28, 2014 at 9:23 pm said:

    Heeel cool! Wanna try!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation