SJ Kitchen

Baksels van Eigen Bodem: Appeltaart

Een simpele oer-Hollandse appeltaart mag natuurlijk niet ontbreken op een bakblog. Gek genoeg heb ik in mijn leven nog niet heel veel klassieke appeltaarten gemaakt, dat hoeft ook niet, want mijn schoonzus maakt echt de meest fantastische appeltaart. Maar ik vond dat hij gewoon bij de Baksels van Eigen Bodem serie moest. Ik heb het recept gebruikt van 24Kitchen voor klassieke appeltaart, met hier en daar wat eigen aanpassingen. Benieuwd naar het recept, resultaat en foto’s? Klik dan verder! photo IMG_0095_zpsa22222d9.jpgIngredi├źnten:
Deeg:
300g bloem
80g suiker
1 zakje vanillesuiker
0,5tl zout
200g koude boter
1 ei
2el koud water
1 ei voor het bestrijken van de bovenkant

Vulling
6 grote appels (ik heb Elstar gebruikt)
30g paneermeel
100g suiker
1 zakje vanille suiker
3el kaneelpoeder
1tl gemberpoeder

Bereidingswijze:
1. Snij de boter in blokjes en meng het bloem met het suiker en het zout. Voeg de boter, het ei en 1 el koud water toe. Kneed dit tot een geheel. Ik heb het eerst in de keukenmachine gedaan en er daarna met mijn handen een bal van gekneed. Is je deeg nog wat droog/kruimelig, voeg dan ook de laatste el water toe.
2. Maak een bal van je deeg, verpak het in plasticfolie en laat het 20/30 minuten rusten in de koelkast. photo IMG_0054_zps58813151.jpg3. Schil ondertussen de appels, snij ze in blokjes en doe deze blokjes in een grote kom.
4. Meng het paneermeel, suiker, vanillesuiker, kaneel en gember in een klein kommetje en strooi dit vervolgens over de appelblokjes. Vermeng dit met elkaar, zodat alles een laagje suikermengsel heeft. photo IMG_0057_zps77460482.jpg5. Vet een springvorm in met een diameter van 22cm en verwarm de oven voor op 180┬░C.
6. snij 2/3 van je deeg af en rol dit uit tot een ronde lap van ongeveer 30cm. Leg deze lap in je springvorm en bekleed de bodem en de zijkant. Knutsel eventuele open stukken dicht met restanten deeg, wat bijvoorbeeld boven de vorm uitsteekt.
7. Vul de vorm met het appelmengsel en druk goed aan. photo IMG_0061_zps3331d43a.jpg
8. Rol het restant deeg uit en snij hier stroken uit, beleg de bovenkant van de appeltaart met deze stroken. Doe een eitje in een klein kommetje, roer dit even door en bestrijk de bovenkant van de taart met een kwastje.
9. Zet de appeltaart in de oven voor ongeveer 1 uur. photo IMG_0063_zps8b6f7efb.jpg photo IMG_0074_zpse714715d.jpg photo IMG_0087_zpsf63c950b.jpgIk had vroeger echt een hekel aan appeltaarten bakken, omdat ik de bovenkant nooit mooi kreeg en ik echt een hekel heb aan appels schillen en in blokjes snijden. Ik moet zeggen dat dit een van mijn mooiste appeltaarten ooit is en ook de lekkerste, dus de moeite waard. Ik zou deze zo nog een keer maken, het is echt niet ingewikkeld, het heeft alleen wat tijd nodig. Meerdere mensen hebben van deze taart gegeten en ze vonden hem allemaal lekker, echt een aanrader deze appeltaart!

One Thought on “Baksels van Eigen Bodem: Appeltaart

  1. Hij ziet er mooi uit, krijg er gelijk enorme zin in haha! Zo maar eens even de kast in duiken op zoek naar iets lekkers ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation