SJ Kitchen

Appel-peer plaatkoek

Vorige week was ik een dagje op bezoek bij mijn zus en het liefste nichtje van de wereld, in mijn ogen dan. Ik had voorgesteld om samen wat te gaan bakken en dus ging ik bepakt met de grote camera naar het verre noorden. Mijn zus en ik zijn beide nogal fan van Pinterest, een soort van online prikbord/plakboek, en daar hebben we ook ons bakselproject gevonden. We kwamen Apple Streusel Bars tegen, het zag er lekker uit en m’n zus had alles in huis, dus de keuze was snel gemaakt. We hebben alleen 1 appel vervangen door 1 peer, een aanrader! Het ging eigenlijk heel snel en het was erg makkelijk om te bakken, ook het fancy laagje glazuur is zo gepiept. Bonus: het geduld op brengen om iets te laten afkoelen was nog nooit zo makkelijk, baby’s zijn een goede afleiding. Benieuwd naar het recept? Klik dan snel verder! photo IMG_0087_zpsfa1d3cd4.jpgWat heb je nodig?
Een bakblik van 23cmx33cm
Een keukenmachine (kan je ook vervangen met messen)
Twee kommen

Ingrediënten:
Bodem en topping
250g bloem
100g suiker
1/2tl bakpoeder
1/2tl zout
225g boter
1 ei, geklopt
Vulling
3 appels (wij gebruikten Elstar)
1 peer
100g suiker
30g bloem
2tl kaneelpoeder

Glazuur
125g poedersuiker
±2el melk (tot je de juiste substantie hebt)
1tl vanille extract
 photo IMG_0088_zps1dd348db.jpg
Bereidingswijze:
1. Vet het bakblik in. Schil de appels en de peer en snij ze in blokjes. Doe ze in de kom en voeg de bloem, suiker en kaneel toe. Roer even goed door en zet aan de kant. Verwarm de oven voor op 180°C photo IMG_0018_zps5749b2be.jpg2. Doe de bloem, zout, bakpoeder en suiker in een andere kom, roer goed door. Snij de boter in blokjes en doe deze bij het bloemmengsel. Doe dit mengsel in de keukenmachine en mix tot je een kruimelig mengsel krijgt. Voeg het ei toe en meng tot je bijna een deegbal krijgt. Mocht je geen keukenmachine hebben dan kan je dit ook met twee messen en/of je handen doen. photo IMG_0015_zpsfcd60fad.jpg photo IMG_0023_zps7719f53f.jpg3. Maak de bodem door 2/3 van het mengsel in de bakvorm te drukken. Schep het appel/peer mengsel op de bodem, maar voeg het vocht wat van de peer afkomt er niet aan toe.
4. Verkruimel het restant van het deeg boven het appel/peer mengsel. photo IMG_0026_zps1b2ea8c8.jpg5. Zet het in de oven voor ongeveer 45 minuten. Als de topping goudbruin is, dan is het klaar.
6. Laat het baksel volledig afkoelen (baby’s zijn nu handig).
7. Doe de poedersuiker in een kom, doe daar de melk per eetlepel bij en roer  goed door voordat je meer melk toevoegt. Als je de juiste consistentie hebt, giet het dan met een eetlepel over je baksel en klaar is kees! photo IMG_0082_zps32fd4f4b.jpg photo IMG_0093_zps78328b04.jpg photo IMG_0095_zpse4388478.jpgHet hele huis rook naar deze plaatkoek en dat was geen straf, al na 5 minuten in de oven ruikt het zo ontzettend lekker. Dit baksel lijkt misschien heel ingewikkeld, maar het is zo gemaakt en het smaakt erg goed (wij aten er twee stukjes van, ssst!). Als je trouwens glazuur over hebt, doe dit dan door je koffie, erg lekker! Mocht je dit weekend niks te doen hebben, dan zou ik zeggen, ga aan de bak! Succes en eet smakelijk!

3 Thoughts on “Appel-peer plaatkoek

  1. Nou het ziet er in ieder geval heerlijk uit!

  2. Ziet er echt uit als zo’n Duits baksel. Lijkt me super lekker!

  3. Ben nu echt expert geworden! Heb het al 3x gemaakt. Vandaag met appel, beetje peer en wat bosbessen. Je kan er echt alles door doen :-). Het deeg is een heerlijk basisrecept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation